Energetics 2017 Nadir Nalbant 01

Nadir Nalbant presenterer sine eventyrlige mobildrømmer under Energetics 2017.

 

Tekst: Gro Ellingsgard

 

NADIR NALBANT MOBILKONGEN

Kapital hadde svært liten tro på Nadir Nalbants eventyrlige mobildrømmer. - En snøball i helvete, skrev avisen. Men etter Netcom, Sense og Altibox kan den tyrkiskfødte suksessgründeren fra Molde sende et milliardglis i retur.

- Du må overlevere! Du må prestere litt mer enn alle forventer, sier Nadir.

Han sitter i en sofa i en hotellfoaje i Oslo og har nettopp guidet et lydhørt publikum på den nasjonale konferansen Energetics gjennom sin reise som gründer. En reise som starter med en seksårings tøffe farvel med røttene for 42 år siden, møtet med det nye landet, den nye byen og en god mottakelse - og som fortsetter gjennom ingeniørutdannelsen, et hav av store drømmer, heftige karrierehopp og mobilmilliarder.

 

RESERVEBENKEN? NEI TAKK...

- Nei, jeg har aldri angret, sier Nadir Nalbant og rister overbevisende energisk på hodet. - Man kan ikke angre.

- Ingen søvnløse netter?

- Jo... men mest fordi jeg ble liggende og boble med nye ting. Men det er klart, man tar jo ansvar og forpliktelser for mange, for kunder, medarbeidere, ansatte. Det mest behagelige hadde nok vært å satse på reservebenken. Men dét blir det jo ingen mål av!

- Flerkulturell. Hva betyr det for deg?

- Jeg føler meg som norsk, men jeg er også stolt av bakgrunnen min. Det gir meg - og andre gründere - en tilleggsdimensjon. Vi kan hente, bruke og nyte godt av det beste fra begge kulturene. Der ligger det verdier og ressurser med et ekstra potensiale, mener jeg.

 

BRUK BAKGRUNNEN DIN

Nadir Nalbants beste råd til flerkulturelle gründere som ligger klare i startgropa er: Bruk den styrken din bakgrunn innebærer.

Han forklarer det slik: - Den styrken bør bety en ekstra drive! Jeg tenker på foreldrene mine, på alt de ofret, at de brøt ut og opp for at vi barna skulle får bedre muligheter. Dét gir en ekstra dimensjon.

 

Energetics 2017 Nadir Nalbant 02

 - Men man må tørre å drømme! Man må tørre å ta utfordringer - og tørre å tro på egne ideer, sier han bestemt.

 

EN FIKSER OG EN TRIKSER

Nadir har vanskelig for å snu ryggen til utfordringer. Ikke rart da, at han i 1995 takket ja til å si opp en fast jobb og bli "oppvigleren" i norsk telekombransje. At han takket ja til å ta opp kampen med grunnfjellet Telenor. Det var da Kapital skrev om "snøballen i helvete".

- Men man må tørre å drømme! Man må tørre å ta utfordringer - og tørre å tro på egne ideer, sier han bestemt.

- Og man må tørre å ta den fighten med Janteloven. Ja, det er noen som ønsker at du ikke skal lykkes - men de andre er flere!

Den aller første, gode ideen kan han ikke komme på her i sofaen, men Nadir var en unge som alltid bygget, fikset, trikset og ordnet elektriske ting. En ingeniørspire allerede som barn, med et naturlig og nærliggende karrierevalg. Men han forsto også viktigheten av salg og markedsføring.

- Jeg er stolt av å si at jeg er selger. For det er salg vi lever av, enten det gjelder jordbær eller elektronikk, smiler han.

- Uansett idé, er spørsmålet hvilket behov du skal løse og hva betalingsviljen for det er!

 

Energetics 2017 Nadir Nalbant 03

Nadir Nalbant minglet og snakket med flere deltakere på Energetics 2017 etter sitt foredrag. Han diskuterte business og innovasjon ivrig.

 

ALT HANDLER OM Å SKILLE SEG UT

Gründerfasen føles som en byggeplass, mener Nadir Nalbant. Den er kaotisk og gjørmete. Ingenting er på plass.

- Det er da du må tørre å løfte blikket og tegne det bildet du vil at folk skal bli med på. For å flytte grenser og skape noe, må du få med de beste. Bruk tid på å skaffe støttespillere. Spør dem om de vil være med deg å vinne Champions League. Det vil de! Og da kan du ikke tilby dem reservebenken.

Mobilgründer Nadir Nalbant er i gang med enda et nytt etableringseventyr. Mobilselskapet Hello har 120 ansatte og eies av private investorer, ansatte og Altibox.

Med seg opp i direktørstolen tar han sine egne råd til alle andre som også vil satse:

 

  1. Etabler et team som har tro på å vinne.
  2. Løp fortere enn de andre.
  3. Vær annerledes - du må tørre å skille deg ut (for det er så mange der ute).
  4. Bygg allianser.
  5. Sørg for at det går mer penger inn enn ut.

 

- Du må ikke satse hus og hjem! Sats aldri mer enn du har råd til å tape, oppfordrer Nadir Nalbant.

 

Besøk HelloMobil på Facebook HER!

Les mer om Nadi Nalbant på LinkedIn HER!