istart 2017 bedriftsetablering 03

Norsk Senter for flerkulturell verdiskapning gjennomførte i år iStart 2017.

 

iStart er et spesialutviklet etablererprogram med fokuser på flerkulturelle gründere med talent, gode ideer og ambisjoner.

 

Bedrifter med vekstpotensial

Årets iStart ble utvidet til å bli et nasjonalt program og deltakere ble rekruttert fra hele Norge. iStart 2017 har bestått av en gruppe flerkulturelt deltakere med høye ambisjoner og en drøm om å starte bedrift i Norge.

iStart er et etablererprogram for flerkulturelle ressurser som ønsker å satse på entreprenørskap. Gjennom programmet lærer de om å utvikle seg som bedriftseiere og –ledere i tillegg til å få faglig påfyll i forhold til etablering av egen bedrift. Et tverrfaglig team av erfarne eksperter bistår kandidatene med å videreutvikle sin idé og bedrift.

-    Gjennom vårt arbeid med entreprenørskap de siste ti årene har vi sett at det var en gruppe innvandrere som markerte seg spesielt i de ordinære etablererprogrammene. De var ressurssterke, de hadde ofte gode ideer med potensiale til å bli innovative bedrifter, med vekstpotensial. Dette førte til at vi initierte og utviklet talentprogramet iStart, sier Zahra Moini, daglige leder av Norsk senter for flerkulturell verdiskaping.

Selvtillit

Årets iStart-deltakere har vært gjennom et program med fire samlinger der de har fått faglig kompetanseheving, personlig utvikling og har arbeidet med utvikling av sine konsepter. Program modulene har bestått av alt fra marked, økonomi, salg til kultur og etikk i arbeidslivet. Programmet har særlig fokus på å utvikle fremtidens bedriftseiere og bedriftsledere. Deltakeren lærer er å bli trygg på seg selv som gründer, å kunne utvikle og forme sitt konsept og sist men ikke minst for å kunne formidle budskapet sitt tydelig.

- Det viktigste for å lykkes med forretningside er gründeren selv; uten selvtillit og tro at hun/han selv er den rette personen til å få ideen ut i livet vil man ikke lykkes uansett hvor bra forretningsideen er, sier Joana Correia som er programkoordinator for iStart.

 

Flerkulturell verdiskaping

Norsk senter for flerkulturell verdiskaping ønsker å tilrettelegge for økt verdiskaping blant innvandrere. iStart er en av viktige virkemidlene i dette arbeidet. iStart er skapt for å få flerkulturelle talenter opp og frem, men det er også viktig for faktor for å bidra til verdiskaping og sysselsetting i Norge.

Effekten er mobilisering av talenter, innovasjon og et flerkulturell samfunn i samspill. Vår visjon forklarer effekten best: «Et verdiskapende flerkulturell Norge», legger Zahra til.

Morgendagens bedrifter

I prosessen for å rekruttere gründere til iStart 2017 jobbet NSFV med sitt nettverk i hele Norge. iStart er nemlig et nasjonalt program som er åpen for søknader fra hele landet.

- Alle vet at en gründerreise ikke er en enkel reise. Man må jobbe hardt og være villig til å stå i det. En potensiell iStart-deltaker er den som har et ønske om å skape verdi for andre, sier Joana.

 istart 2017 bedriftsetablering 01

 Svetlana Nielsen under samling i Drammen hvor fokuset var salg og kunder.

 

Pitch-trening

Siste modulen av iStart 2017, ble gjennomført i Oslo under Oslo Innovation week (OIW). OIW ble arrangert for tolvte gang, der de setter fokus på nye talenter og innovasjon i praksis gjennom flere foredrag og workshop. iStart deltakere deltok på deler av dette programmet for å bli inspirert av de profesjonelle og bygge nettverk.

 

istart 2017 bedriftsetablering 05

Anton under sin presentasjon under iStart 2017 i Oslo.

iStart 2017 ble avsluttet med presentasjon av forretningskonsepter (pitching) foran en jury bestående av etablerte navn og gründere fra næringslivet. Anton Voskoboynikov, en av deltakeren på iStart 2017 gikk av med seieren under pitchekonkurransen. Tilbakemelding fra juryen var at han hadde et meget spennende produkt og en god forretningsmodell, som han presenterte på en profesjonell og strukturert måte.

Dette var en flott erfaring å ha med seg. En kan ikke vente til man blir i topp form, deretter pitche til investorer. Det eneste som hjelper er å øve så mye som mulig og dette var en strålende anledning, uttalte Anton.

istart 2017 bedriftsetablering 06

Juryen under pitchskonkurransen i Oslo. Pernille Mølbak, som har lang erfaring fra konsulentselskapet Accenture. Carsten Torbergsen, tidligere iStart deltaker. Han har startet egen bedrift og har vært rådgiver for andre oppstartsbedrifter. Knut Oppegaard ekspert på forretningsutvikling og kommersialisering av teknologikonsepter.

 

Årets deltakere liste:

Mohannad Mourad

Rawad Ajameah

Moustafa Mjed Alshaher

Anton Voskoboynikov

Simon Loginov

Kambiz Persley

Liban Gulaid

Cristo R. Borrachero

Svetlana Nielsen

Dana Bjerkelind

Dora Elisa Cortijo Gonzalez

Xiaojun Cristin Liu

 

Vi ønsker alle våre iStart deltakere 2017 lykke til videre!