idar vollvik energetics 2017 01

Idar Vollvik er milliardæren som ble gjeldsslave, men som også reiste seg fra asken.

Tekst: Gro Ellingsgard 

 

Under Energetics-konferansen tidligere i høst serverte Idar Vollvik sine opp- og nedturer for en lydhør forsamling - og krydret serveringen med sine ferskeste drømmeplaner.

- Drøm stort. Det er helt gratis, sa Idar Vollvik da arrangøren, Norsk senter for flerkulturell verdiskaping, inviterte ham til å selge inn tre topp tips til vordende etablerere, gründere og startups.

- Og følg drømmen din! Du skal ikke angre på at du ikke prøvde. Sist, men ikke minst: Mye selvironi er et lønnsomt must. Med selvironi får du lettere folk og støttespillere med deg og med på laget.

 

Mistet ei lykke i livet

  1. desember i år runder Idar Vollvik 50 år. Han har ikke hatt status som ansatt siden han var 25.Kanskje har han tenkt at det kunne vært litt deilig å slippe hele ansvaret, alle utfordringene, stresset og nedturene? Men nei da.

- Friheten en gründer drømmen om, er en illusjon. Du jobber mye mer enn en ansatt. Men du jobber for deg selv, sier Vollvik.

Fiskersønnen fra Fosenhalvøya i Sør-Trøndelag, med selskap som Chess og Sense i porteføljen, er seriegründer og har startet 54 selskap. - Ett og et halvt ble fiakso, sier han.

Suksessene sto altså i kø. Lenge. På et tidspunkt , etter å ha solgt Chess, kunne han notere en milliard på sin private konto. Familien flyttet til Spania. 37 år gammel var han i praksis pensjonist - og begynte å kjede seg.

- Jeg mistet ei lykke i livet: Utfordringene, sier han og fortsetter: - Så børsen og speskulasjoner ble en idiotisk form for spenning. Resultatet ble 400 millioner i minus.

 

idar vollvik energetics 2017

 Idar Vollvik under Energetics 2017.

 

Trenger flerkulturell hjelp

Utrolig nok: Vollvik har aldri ligget nattevåken og tenkt: Hvordan skal dette gå? Selv ikke da gjelden var som størst og han ikke syntes han hadde noe annet valg enn å starte et firma igjen!

- Men jeg har ligget våken og tenkt på alt som skulle skje, smiler han og understreker at han er en person som aldri gir seg.

- Og etter 54 firmaer har jeg lært en lekse; jeg vet hva jeg er god på - og jeg har lært å be om hjelp der jeg selv ikke er god. Dét må man tørre å gjøre: Be om hjelp!

Nå jobber han bare med Geddit, en app inspirert av Pokemon Go, men med premier i form av virkelige varer. Vollvik tror det kan bli stort!

- Geddit er min nye baby. Jeg konsentrerer meg helt og fullt om det. Og for å få det ut i verden trenger jeg hjelp, spesielt fra det norske flerkulturelle samfunnet, sa han på konferansen.

 

Tre bud - tre advarsler

Til deltakerne på Energetics hadde Idar Vollvik også tre bud på lur:

- Gjør det nødvendige, oppfordret han.

- Gjør det mulige!

- Gjør det umulige!

idar vollvik energetics 2017 02

Vollvik deler sine råd og erfaringer med publikum.

Men til alle med en gründerspire i magen har han også følgende velmente advarsler:

- Skaff deg arbeidserafring. Fordi du kan spare penger, men du kan også spare feilskjær. Du kan lære av andres feil og på andres suksess, sier Idar Vollvik.

Han mener også at det er av stor betydning for etablerere og startups at de har mest mulig teoretisk utdanning og kunnskap i baggasjen - blant annet fordi utdanning er med på å bygge nyttige nettverk på veien videre.